TOKAT’IN YAZMA DESENLERİ ÇİNİ'YE İŞLENECEK | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

TOKAT’IN YAZMA DESENLERİ ÇİNİ'YE İŞLENECEK

Niksar'da evinin bahçesinde kurduğu atölyede....

2015-11-17
TOKAT’IN YAZMA DESENLERİ ÇİNİ'YE İŞLENECEK

Vali Cevdet Can; Niksar'da evinin bahçesinde kurduğu atölyede yaptığı çini işlemeleri ABD'ye satan 68 yaşındaki Tülay Atila'yı ziyaret etti.

Tokat'ın Niksar ilçesindeki evinin bahçesinde kurduğu atölyede ahşap boyama, ebru çalışmaları ve çini işlemeleri yapan 68 yaşındaki Tülay Atila, bu ürünleri ABD'de yaşayan çocukları aracılığıyla bu ülkede satıyor.

Tülay Atila'yı çini atölyesinde ziyaret eden Vali Cevdet Can, çalışmaları hakkında Atila'dan bilgeler aldı. 5 yıl ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra çocuklarıyla ilgilenmek amacıyla işten ayrıldığını, çocukları büyüdükten sonra ise ebru sanatı ile uğraşmaya başladığını söyleyen Atila, ailesiyle zaman zaman gittiği Kütahya'da çini işlemeciliğini öğrendiğini dile getirdi.

Atila; "Bir kağıda ebru çıkarıyorsunuz, bu sefer bunu seramikte veya tabakta denemek istiyorsunuz. Onu deniyorsunuz, -çini boyama tekniğini öğreneyim- diyorsunuz. Niksar'da bayanların iş alanına ihtiyacından dolayı da çini işlemeciliğini ilçeye getirmeye, bu işin öncülüğünü yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Amerika'da, çoğunlukla kaselerin tercih edildiğini ifade eden Atila; "Doğaçlama kabartmalar Amerika'da çok tutuluyor. Çünkü onun örneği bir daha yok. Amerikalılar nazarlığı çok seviyor. Oradan gelen talep doğrultusunda biz ürünlerimizi yapıyoruz. Yerli piyasada da kurumlara yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Tokat'ın Yazma Desenleri "Çini" ye İşlenecek

Atila'yı tebrik eden Vali Cevdet Can, kendisinden Tokat'a ve Niksar'a özgü, bu coğrafyanın tarihinden taşınan desenler üzerine çalışmasını istedi. Herkesin yaptığı ürünleri değil, hiç kimsenin yapmadığı ürünleri yaparak marka olunabileceğini dile getiren Vali Can, konuşmasında şunları kaydetti: "İnsanların hafızasında bir şeyler bırakmak istiyorsanız, insanlara hediye vermek istiyorsanız, geleneksel el sanatlarına uygun hediyeler vermek durumundasınız.

O kadar çok yazma deseni var ki Tokat'ta, bu desenleri çini üzerinde çalışabilirsiniz. Bir sergi açacak kadar yazma desenlerimizden çalışmanızı istiyorum. İnsanlar bir sanat galerisine girdiği zaman orada geleneksel ürünleri görmek istiyor. Tipik çini desenlerinden vazgeçerek, Tokat'ın desenlerine ağırlık vermenizi istiyorum. Biz de sizi finansal konuda destekleyeceğiz. Türkiye'de açılacak tüm sergilerde, fuarlarda Tokat Geleneksel El Sanatları reyonu olsun istiyoruz" dedi.

Çini ustası Tülay Atila, gerçekleşen nazik ziyaretten ötürü teşekkür ettiği Vali Cevdet Can'a, ziyaretin anısına çini hediye etti.

Sayfa Başı