ERBAA YAPRAĞI ISRARIMIZ DEVAM EDECEKTİR | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

ERBAA YAPRAĞI ISRARIMIZ DEVAM EDECEKTİR

Erbaa Hacıali Köyü'nde basın mensupları ile bir araya gelen...

2016-04-07
ERBAA YAPRAĞI ISRARIMIZ DEVAM EDECEKTİR

Erbaa Belediye Başkanı Hüseyin Yıldırım, Erbaa bağ yaprağının tescili konusundaki ısrarlarının sürdüğünü belirtti.

Belediye Başkanı Yıldırım, ilçeye bağlı Hacıali Köyü'nde basın mensupları ile bir araya geldi.


Erbaa Belediye Başkanı Hüseyin Yıldırım, bağ yaprağın tescillenmesi için verdikleri mücadelenin kayıtsız kalmadığını söyledi.

'Erbaa yaprağı' olarak bilinen ürünün 'Tokat yaprağı' adıyla tescil ettirilmek istediği iddiasıyla geçen ay düzenlenen eylemle ilgili Başkan Yıldırım, değerlendirmelerde bulundu. Erbaa bağ yaprağının M.Ö. 2000 yıllarına dayanan bir geçmişi olduğunu ifade eden Başkan Yıldırım, bir dönem ara verilse de Erbaa'da bağ yaprağının son 20 yıldır ciddi anlamda üreticiye gelir getirdiğini kaydetti. Erbaa'da tabanı olan bağcılık ve bağ yaprağının tescillenmesi için 2012 yılı içerisinde bir çalışma içerisine girdiklerinin altını çizen Başkan Yıldırım, "Bizden önceki yönetimde bunu destekliyordu. Ama Türkiye Patent Enstitüsü'nde bir eksik dolayısı ile iade edildi. Bu eksikliği giderilmesi de bize nasip oldu. Kaymakamlık, Ziraat Odası, Ticaret Odası ve diğer sivil toplum kuruluşları ile beraber yaprağın tescillenmesi için bir ekip oluşturmuştuk. 2014 yılında da başvurumuzu üniversitemize laboratuvar ve bilimsel veriler lazım diyerek başvurumuzu yaptık. Ama bize 2014 yılında beri kör ve sağır olan bir üniversite ile karşılaştık. Son 8 ayda sayın valimizinde gelişli ile yaprağın Erbaa değil Tokat bağ yaprağı olması gerektiği yönünde bir sav gelişti. Biz bunun ısrarla Erbaa yaprağı olması gerektiğini Niksar'ın ceviz, Zile'nin pekmez, Turhal'ın yoğurtmaç, Tokat'ın kebap patenti olduğunu bu hakkında Erbaa'da olduğunu yüzde 80'e yakın üretimin Erbaa'da olduğunu dolayısı paketleme tesislerinin ilçemizde olması, bağcılık ve salamura tekniğinin farklı olması lezzetinin buradan geldiğini ısrarla söylesek de maalesef Tokat bürokrasisi ve sayın valimiz bizleri dinlemediler. Biz nasıl Erbaaspor maçında birliktelik sergilemiş isek yaprak konusunda STK'lar ve vatandaşlarımızla tepkilerimizi ortaya koyduk. Bu tepkimiz de kayıtsız kalmadı. Sayın Valimiz bu çabadan vaz geçildiğini bundan sonraki süreçte de 'Erbaa yaprağı' olarak tescil edilmesi için önünüzdeki engeller kalkacak dedi. İki yıldır bize kör ve sağır olan üniversite hocalarını bize gönderdi ve şuan çalışmalar başladı" dedi.

Erbaa bağ yaprağının tescil çalışması ile birlikte değerinin daha da artacağını ifade eden Başkan Yıldırım, "Bundan sonra Erbaa bağ yaprağı olarak pazarlanan diğer yaprakların önüne geçeceğiz. Böylelikle Tokat'ımız, Erbaa ve çiftçimiz kazanacak. Tarımsal kalkınmanın bir ayağı daha inşallah sabitlemiş olacağız. Ama Tokat sadece merkez milliyetçiliği yapıyor, kaynaklarını merkezde kullanmaya çalışıyor. Tokat'ın büyümesi için ilçelerin de büyümesi lazım" diye konuştu.

Sayfa Başı