Tokatlı Liselilerin Yazdığı Program Türkiye Birincisi Seçildi | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Tokatlı Liselilerin Yazdığı Program Türkiye Birincisi Seçildi

Tokat Fen Lisesi öğrencilerinden Serhat Danışan ve Necim Erdem Öksüz'ün fotoğraf yazılım

2016-05-10
 Tokatlı Liselilerin Yazdığı Program Türkiye Birincisi Seçildi

Tokat Fen Lisesi öğrencilerinden Serhat Danışan ve Necim Erdem Öksüz'ün fotoğraf yazılımı, TÜBİTAK tarafından Türkiye birincisi seçildi.

Tokatlı Liselilerin Yazdığı Program Türkiye Birincisi Seçildi


Tokat'ta Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri Serhat Danışan ve Necim Erdem Öksüz, sınırsız ve kayıpsız fotoğraf yazılımı oluşturdu. Program TÜBİTAK tarafından Türkiye birincisi seçildi.

Tokat Fen Lisesi öğrencileri olan aynı zamanda özel yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü BİLSEM'de eğitim alan 9'uncu sınıf öğrencileri Serhat Danışan ve Necim Erdem Öksüz, yaklaşık 8 ay önce dünyada kayıpsız sıkıştırma yapan bilgisayar yazılımlarının az olduğunu düşünerek yeni bir yazılım çıkarmaya karar verdi. Öğrenciler bu durumu Bilişim Teknolojileri öğretmeni Hakan Abbas ile paylaştı. Daha sonra Serhat Danışan ve Necim Erdem Öksüz danışman öğretmenleri ile birlikte BİLSEM'de çalışma başlattı. Yaklaşık 7 ay boyunca, 'Nested Adaptive Prediction' (NAP) ismini verdikleri iç içiçe geçmiş adaptiv tahmin algoritması yazılımı oluşturdu. Üretilen bu yazılımda günümüzde kullanılan sıkıştırma programların aksine sınırsız ve kayıpsız fotoğrafların sıkıştırılması sağlandı.

TÜBİTAK YARIŞMASINDA BİRİNCİ SEÇİLDİ

Serhat Danışan ve Necim Erdem Öksüz ürettikleri yazılım ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen 47'inci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na katıldı. 2'nci bölgede yapılan bölge sergilerinde yapılan değerlendirme sonuçları sonrası 221 projeden biri olan proje Ankara'da düzenlenen final yarışmasına katıldı. Burada düzenlenen yarışmada bilgisayar alanında Serhat Danışan ve Necim Erdem Öksüz'in yazılımı Türkiye birincisi seçildi. Proje, Türkiye'yi Avrupa ülkeleri arasında yapılacak yarışmada temsil edecek.


"YAZILIMI SINIRSIZ BİR ŞEKİLDE KULLANIYORUZ"

Öğrencilerden Serhat Danışan, dünyada kullanılan kayıpsız sıkıştırma programlarının yetersiz olduğunu düşünerek böyle bir çalışmaya başladıklarını ifade etti. Çalışmaların yaklaşık 7-8 ay sürdüğünü kaydeden Danışan, şöyle dedi:

"Kodlama, yazılım dersleri olsun, araştırmalar, uygulamalar hepsi 7-8 ay sürdü. Biz kendimize özgün resimleri kayıpsız bir şekilde sıkıştırıp geri çözebilen bir yazılım geliştirdik. Biliyorsunuz bugünlerde veri depolama önemi tartışılmaz. Büyük şirketlerin bu konuda milyarlarca dolarlık yatırımları bulunuyor. Özellikle coğrafya, tıp gibi sektörlerde kayıplı sıkıştırmalar hep büyük sorun çıkartıyor. Bu yüzden kayıpsız sıkıştırmalar gerekiyor. Dünya üzerinde böyle bir kaç tane kayıpsız sıkıştırma yazılımı var ama biz bunların yetersiz olduğunu düşündük. 'Neden biz de böyle bir şey yapmıyoruz, daha iyisini yapmıyoruz' diyerek böyle bir yazılım çıkardık. Yaklaşık 7-8 aydır çalışıyorduk. Bu yazılım ile daha çok verilerden tasarruf ediyoruz. Şirketlerin masraflarını düşürebilir. Bizim programımızda resmi sıkıştırıp geri çözdüğümüzde renklerde veya çözünürlükte hiçbir sıkıntı, kayıp oluşmuyor. Yazılımı sınırsız bir şekilde kullanabiliyoruz ama resmin boyutu yükseldikçe makinenin daha güçlü olması gerekiyor. Yani belleği düşük bir makinede çok büyük bir boyutlu resmi sıkıştıramayız mesela."


"BEKLEMİYORDUK"

Oluşturdukları yazılım ile diğer rakiplerini geçtiklerini öne süren Necim Erdem Öksüz ise, sonuçlara baktıklarında bunun piyasadaki diğer sıkıştırma yazılımlarından daha iyi olduğunu belirterek, "NAP'ın bunların arasında birinci olduğunu görüyoruz. Bu çok büyük bir başarı, biz bu kadar beklemiyorduk. Diğer rakiplerimizi geçtiğimiz için bu Türk yazılımının dünyada da kullanabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu. İki öğrencinin bu başarısı okulda coşkuyla karşılanırken, il protokolü de öğrencileri bu başarısından dolayı kutladı.

Sayfa Başı