TOKATLI İŞ ADAMLARI GÜRCİSTANDA | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

TOKATLI İŞ ADAMLARI GÜRCİSTANDA

Farklı sektörlerden 30 iş adamı ile...

2016-10-20
TOKATLI İŞ ADAMLARI GÜRCİSTANDA

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ve TOPÇAM Travel Organizasyonu ile gerçekleşen Gürcistan gezisi tamamlandı. Farklı sektörlerden 30 işadamı, bölgede yapabilecekleri ticaretle ilgili yerinde bilgi sahibi oldu.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Uluslararası Ticareti geliştirmeye yönelik attığı son adım Gürcistan'a oldu. Gürcistan'ın Acara Eyaletine düzenlenen geziye 30'a yakın Oda Üyesi katıldı. Ağırlığı inşaat olmak üzere, turizm, altyapı, mobilya, hazır giyim, medikal, sağlık, tarım, tarıma dayalı sanayi, geri dönüşüm gibi yaklaşık 15 sektör temsilcisi Acara Bölgesinin başkenti Batum'da ticaret yapabilecekleri sektör boşlukları ile ilgili yerinde bilgi sahibi oldu.

Odamız üyelerinin sektörleriyle ilgili Batum bölgesinde yapabilecekleri yatırım ve bu yatırımdan elde edebilecekleri tahmini gelir Acara Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verildi. Acara TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamaz Shavadze tarafından bizzat düzenlenen organizasyonda, bu Odaya üye olan yerel firmaların başarı hikayeleri de paylaşıldı. Meclis Başkanımız Ali Özer ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Erol Can tarafından yapılan karşılıklı tanıştırılma sonrasında devam eden sunumda, özellikle inşaat alanında büyük boşluklar yaşanan bölgenin konut açığını hızlı bir şekilde kapatmaya çalıştığı ve inşaatın yanı sıra, inşaat yapımı için gerekli olan tüm yapı malzemelerinin çok hızlı ve nakit para karşılığı tüketilebileceği bilgisi verildi. Ayrıca hurdaların geri dönüşümü konusunda da sıkıntılar yaşandığının belirtildiği toplantı sonrasında Tamaz Shavadze, Tokatlı işadamlarını yatırım için bölgeye beklediklerini ve gelen yatırımcılara her türlü konuda desteklerini verebileceklerini söyledi. Shavadze; "Gelişmekte olan bir bölgeyiz. Bu gelişimi Türk paydaşlarımızla birlikte sağlıyoruz. Tokatlı işadamları arasında da bu gelişime ortak olmak isteyenleri Batum'a bekliyoruz" dedi.

Bir başka ziyaret ise Türkiye Cumhuriyeti Batum Başkonsolosluğu'na düzenlendi. Tokatlı işadamları burada Ticaret Ateşesi Mikail Develioğlu ve Gümrük Ateşesi, Özay Kutlu tarafından karşılandı. Burada yapılan toplantıda ise Batum'un hemen hemen her sektörden yatırımcıya ihtiyaç duyan ve Türk firmalarının tercih ettiği bir pazar olduğu bilgisi paylaşıldı. Yapılan sunum ve anlatımlar sonrasında özellikle tarım ile ilgili yapılabilecek modern yatırımların getirisi olan ve ihtiyaç duyulan yatırımlar olduğu kanısına ulaşıldı. Görüşme sonrasında Tokatlı işadamlarına şehir gezdirildi.

Batum ziyareti sonrasında bir açıklama yapan Tokat TSO Yönetim Kurulu Başkan Arat; "Batum ve bağlı olduğu Acara Eyaleti'ndeki diğer illere baktığımız zaman Anadolu illeri ile çok benzerlik göstermekte. Bu bölgede hemen hemen her yerde Türklere rastlamak mümkün olduğu gibi Gürcü olmasına rağmen Türkçe konuşan işadamlarına da çok sık rastlıyoruz. Her ne kadar sınır ötesi bölgeler olsak da tarihi dokusu ve insanı göz önüne alındığında çok büyük farklarımız yok. Ticari açıdan kabul ettikleri teamüllere alışmamız uzun sürebilir kanaatindeyim. Bunun dışında ticaret ticarettir ve bölgenin yatırımdan ziyade ürettiklerimizi götürüp satabileceğimiz bir pazar olması yakındır. Benzer bir gezi daha önce de düzenlemiştik. Fakat tablo bu düzenlediğimiz geziye göre çok daha riskli görünüyordu. O yüzden işadamlarımızdan somut adımlar atan olmamıştı. Bu gezi sonrasında paranın o bölgede yatırıma dönüştürülmesinden ziyade, ihracatın yapılabileceği kanaati biz de oluştu. Sovyet sisteminden avrupai bir sisteme hızlı dönüş sağladıklarından olsa gerek; evrak işlerinde hızlı olmamaları biraz daha zamana ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Batum güzel bir pazar. Ve gelecekte işadamlarımızın bu pazardan faydalanmaları için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Verimli bir gezi olduğunu düşünüyor, katılım gösteren tüm işadamı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

Sayfa Başı