TOKAT, PLEVNE KAHRAMANINI ANDI | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

TOKAT, PLEVNE KAHRAMANINI ANDI

Gazi Osman Paşa’yı anma etkinlikleri kapsamında

2017-04-06
TOKAT, PLEVNE KAHRAMANINI ANDI

Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa, ölümünün 117. yıl dönümünde memleketi Tokat'ta düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı.

ADININ VERİLDİĞİ ÜNİVERSİTEDE SEMPOZYUM DÜZENLENDİ

Gazi Osman Paşa'yı anma etkinlikleri kapsamında, adının verildiği Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde bulunan, 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu'nda "2. Uluslararası Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa ve Dönemi Sempozyumu" düzenlendi.

Valiliğimiz, Tokat Belediyesi ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen sempozyumun açılış töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Tokat'ın tanımını ve Gazi Osman Paşa ile ilgili sinevizyon gösterisi sunuldu.

Sempozyumda açılış konuşmasını yapan, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çolak, 3 gün sürecek sempozyuma ülkemizin farklı üniversitelerinden ve yurt dışından birçok akademisyenin katıldığını ifade etti.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ise konuşmasında tarihi kişilikler, mekanlar ve dokuların bir şehrin ruhunu oluşturduğunu ifade ederek, bu yönüyle Tokat'ın binlerce yıllık tarihiyle, geçmişte önemli olaylara tanıklık etmiş, önemli şahsiyetler yetiştirmiş bir şehir olduğunu dile getirdi. Gazi Osman Paşa'nın insani yönüyle farklılık kazanmış bir devlet adamı olduğunu ifade eden Şahin, "Tokat'ımızın yetiştirdiği değerleri hatırlamak ve genç nesillere aktarmak amacıyla düzenlediğimiz sempozyum vesilesi ile Gazi Osman Paşa'nın önemini anlama yolunda önemli bir adım attığımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Tokat'ın tarihi boyunca bir kültür merkezi olduğunun altını çizen İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak da konuşmasında, "Tokat'ın kültür merkezi olduğunu sadece söylem olarak değil, Tokat'ın sokaklarında gezdiğimiz zaman görebilmekteyiz. Birçok şehir kendine tarihi bir olay, tarihi bir şahsiyet bulabilmek için büyük uğraşlar vermektedir. Ama Tokat'ın her sokağı her ilçesi bize büyük bir tarihi zenginlik kazandırmaktadır. Gazi Osman Paşa bu toprakların yetiştirdiği en önemli simalardan birisidir" dedi.

Milletlerin, tarihe yön veren kahramanları sayesinde nefes alıp ayakta durduğunu dile getiren Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ise, "Bizim kahramanlarımız uhrevi düşünceleriyle yalnız yaşadıkları dönemin değil, hem geçmiş zamanı hem gelecek zamanı kuşatmıştır. Bu kahramanlarımızdan biri de hiç şüphesiz şehrimizin yetiştirdiği Gazi Osman Paşa'dır" şeklinde konuştu.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, bir milleti millet yapan değerlerin başında o milletin yetiştirdiği kahramanların büyük rolü olduğuna işaret ederek, "Her millet kendi kahramanlarıyla övünür. Onlarla geçmişi ve geleceği arasında köprü kurarak nesillerle buluştururlar. Gazi Osman Paşa'yı ve bugünkü çalışmaları çok önemli buluyorum. Tokatlı olmasıyla şeref duyduğumuz Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa tüm hayatını insanlığa hizmet etmeye adamış örnek bir kahramandır" dedi.

"Şanlı bir medeniyetin çocukları olmaktan büyük gurur duyuyoruz" diyen Ak Parti Tokat Milletvekili Celil Göçer, "Medeniyetlerin büyüklüğünü yetiştirdiği komutanlar, devlet adamları, sanatçılar, bilim adamları, bıraktığı eserler belirler. Tokat'ımızda bunların hepsi var. Gazi Osman Paşamızın yaşamış olduğu 19'uncu yüzyıl ile günümüz arasında bazı benzerlikler bulunmaktadır. Günümüzde olduğu gibi bu büyük medeniyeti içerden ve dışarıdan yıkmak isteyenler vardı. Ama dirayetli devlet adamları ve komutanları vardı dahası büyük bir medeniyet arka planı vardı" dedi.



BEKA SORUNU YAŞAMIYORSAK, BUNU KAHRAMANLARIMIZA BORÇLUYUZ

Son olarak kürseye gelen Vali Cevdet Can "Gazi Osman Paşa Türk tarihinde önemli bir isimdir. Eğer bugün bir beka sorunu yaşamıyorsak bunu Plevne'ye, Gazi Osman Paşa'ya, Mustafa Kemal Atatürk'e ve Türk tarihine yön veren önemli kahramanlara borçluyuz" dedi.

Protokol konuşmalarının ardından "Gazi Osman Paşa ve Tokat" konulu serginin açılışı yapılarak gezildi ve sempozyumun açılış oturumu yapıldı.

Vali Cevdet Can'ın da iştirak ettiği ve oturum başkanlığını Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan'ın yaptığı 1. oturumda; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Babacan "Plevne ve Gazi Osman Paşa'yı Anlamak" konulu sunumunu yaparken, Saint Peterburg State Marina Üniverisitesi'nden Prof. Dr. Galina Grebenshchikova "Rus Akseri Muhabirlerin ve Katılanların Hatıralarında Plevne'nin Ele Geçirilmesi" konulu sunmunu gerçekleştirdi.



Sempozyum açılışana Vali Cevdet Can'ın yanı sıra; AK Parti Tokat Milletvekili Celil Göçer, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Cumhuriyet Başsavcı Vekili İlyas Ay, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İl Jandarma Komutanı J. Albay Hidayet Arıkan, diğer protokol mensupları, yurt içinden ve yurt dışından katılan akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

MÜZEDE ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa'yı anma etkinliği "Gazi Osman Paşa ve Plevne Müzesi"nde düzenlenen törenle devam etti. Tokat Belediyesi tarafından tertip edilen ve Vali Cevdet Can'ın yanı sıra il protokolünün iştirak ettiği tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu yaptı. Gazi Osman Paşa'nın torunu olmaktan dolayı gurur duyduklarını dile getiren Eroğlu, "Bir düşman komutanının iftiharını, teşekkürünü almış bir Gazi Osman Paşamız var. Böylesine onurla, gururla ülkesi için mücadele veren, esir düşmesine rağmen düşman komutanı tarafından takdir edilen bir komutana sahibiz. Allah kendisinden razı olsun" diye konuştu.

Başkan Eroğlu'nun konuşmasının ardından Gazi Osman Paşa Lisesi öğrencileri tarafından, Gazi Osman Paşa'nın askeri kişiliği ve hayatını anlatıldı, şiirler okundu.

Törenin ardından, Vali Cevdet Can ve protokol üyeleri tarafından Gazi Osman Paşa Plevne Müze Evi gezildi.

Sayfa Başı