ERBAA VE KÖYLERİNDE ANIZ YANGINI | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

ERBAA VE KÖYLERİNDE ANIZ YANGINI

Anız yakılması son derece tehlikeli ve zararlıdır...

2017-09-11
ERBAA VE KÖYLERİNDE ANIZ YANGINI

Tokat'ın Erbaa ilçesine Bağlı Koçak köyü Karadere mevkiindeki tarım arazilerinde çıkan anız yangınına itfaiye ekipleri tarafından müdahele edildi.

Ekin ve ayçiçek tarlalarının biçilmesinden sonra bazen bilerek bazende yoldan geçen birinin attığı sigara ile başlayan yangınlar gerek tarlanın verimini düşürüyor, gerekse canlılar için tamamen zararlı bir hale geliyor.

YAPMAYIN YAKMAYIN!

Tarım Alanlarında Anız Yakma
Ülkemizde 1993 yılından beri yasak olmasına rağmen, verimin yüksek olduğu ve saman sıkıntısı olmayan yıllarda, ekinlerin hasadının ardından, ekin alanının %30 'unda tarlada kalan sap ve kökler yakılır. Buna anız yakma denir. Kolay, masrafsız ve çabuk olan bu yolla, böcek ve diğer zararlıların ve çeşitli hastalıkların azaltılacağı, toprağın daha kolay işleneceği ve daha fazla verim alınacağı beklenir. Fakat beklenin tersine, anız yakmanın yarardan çok zararı bulunur.

Anız yangınıyla yüzey toprağının organik maddesi yok olur. Halbuki organik madde, yağış sularının emilmesini ve tutulmasını sağlamak, topaklaşmayı temin ederek erozyonla taşınmayı önlemek ve toprağın havalanmasını sağlamak gibi önemli görevleri bulunur. Ayrıca, anızın yakılması sırasında toprağın en üst katmanının ısısı 50-750 C ye kadar çıkar; bu da, çoğu topraktaki ayrıştırıcı mikroorganizmaların zarar görmesine neden olur. Hava kirliliğine yol açması, karayolunda görüşün azalmasıyla trafik kazalarına sebep olması, komşu tarlalardaki ürünlere, meyve bahçelerine, ormanlara ve yaban hayatına zarar vermesi de anız yangınlarının olumsuz etkileri arasında sayılır.


Anız yakılması son derece tehlikeli ve zararlıdır. Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta bir yangına dönüşmesi sonucu hektarlarca orman yanmaktadır.
Ayrıca, anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürür ve daha çok gübre kullanımına yol açar. Daha çok gübre kullanımı da su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar.

Anız yakımı ile çıplak kalan toprak, su ve rüzgar erozyonuna uğrar. Toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşer.

Anız yakımı, atmosfere karbondioksit salarak küresel ısınmaya da katkıda bulunmaktadır.Yaban hayatı açısından da anız yakmanın ciddi etkileri vardır.

Ekin biçilirken yere düşen taneciklerden birçok evcil ve yabani hayvan beslenmektedir. Anız yakılırken bu tanecikler de yandıkları için, yaban hayatı bir besin kaynağını kaybetmiş ve belki de onu bekleyen kışı daha zor geçirmeye mahkum edilmiş olmaktadır.

Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır.
Başvuru Kuruluşları ve İlgili Kuruluşlar
Orman Bakanlığı Bölge Müdürlükleri
Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri
Valiliklere bağlı İl Çevre Kurulları
Köy Muhtarlıkları
Jandarma
Yasal Dayanak
6831 Sayılı Orman Kanunu'na göre, ormana 4 km yakınlıkta ve ayrıca iskana açık yerlerde anız ve ot örtüsü yakmak suçtur
Eylem / Öneri
Orman Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine şikayet dilekçesi verin.
Jandarmaya haber verin.
Köy kooperatiflerini uyarın.
Muhtarlıklara ve Kaymakamlıklara şikayet dilekçesi verin.

Sayfa Başı