Salih Temiz'in Kaleminden... | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Salih Temiz'in Kaleminden...

Dünyanın En Sihirli Değneği, En mucize İlacı...

2017-10-25
Salih Temiz'in Kaleminden...

Yapraklar gücünü nereden alıyor?
Salkım salkım meyveler, rengarenk çiçekler veren bitkiler enerjisini nereden elde ediyor?
Topraktan ve sudan. Yani köklerinden gıdası yapraklara, meyvelere ve çiçeklere ulaşıyor değil mi?
Biz bu bitkiyi daha verimli daha güzel yapmak istersek ne yapmalı? Gövdesini boyasak, yapraklarına bakım yapsak, çiçeklerini süslesek yani kökler dışındaki yerlere gerekli tüm bakımları yapsak ne olur? Kısa vadede bitkide güzellikler görebiliriz, hatta olduğundan çok daha gösterişli ve sağlıklı gözükebilir. Güzel renkler ve kokular yayabilir. Uzun vadede ise o bitki meyvesiz kalmaya ve kurumaya ölüme mahkum olmaz mı?
Bu bitki ile günümüz insanı arasında benzerlikler görebiliyor musunuz?
Bizim köklerimiz ne peki? Gündelik telaşenin dışında bizi biz yapan değerler neler?
Gelenek, görenek dediğimiz kültürümüz, örf ve adetlerimiz, milli ve dini değerlerimiz bizim köklerimiz değil mi? Doğruyu yanlışı ayırmayı, zor şartlarda nasıl davranmamız gerektiğini, iyi insan olmayı, güzel ahlakı nereden öğrendik ki?
Kökler görülmeyen kısımda olur. Bazen toprağın çok derinlerinde. Ama yaprağı canlı tutacak kuvveti kayanın, kara toprağın içinden ulaştırır. Asıl bakılması gereken, görülmesi gereken çiçek değil kökler bu yüzden.
Peki köklere nasıl bakım yapmalı ki bitki güzelleşsin. İletişim, iletişim, iletişim. Dünyanın en sihirli değneği, en mucize ilacı. Kültürümüzde çok önemli yeri olan ana, baba ve akraba ziyaretleri. Yaşlılara saygı ve hürmet. Ahlak, edep. Yani günümüzde eksik olan şeyler. Biz de kök oluyoruz. Yaş ilerledikçe yaprak ve çiçek durumundan kök pozisyonuna geçiyoruz. Veee roller değişiyor. Köklerimizden ne kadar iyi beslendiysek o kadar iyi anne-baba olabiliyoruz. Sağlıksız kökler dallara ve meyvelere ne gönderebilir ki?
O zaman önce kendi köklerimizden iyi beslenmeli sonra kendimiz kök olduğumuzda çocuklarımıza gereken gıdayı verebilmeli. Herşey kendimizde bitiyor. Dünyayı kurtarmak yerine kendimizi kurtarsak yeterli.
Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler. Kalın sağlıcakla.
Salih Temiz / 25 Ekim 2017

Sayfa Başı