BU CEVİZİ DUYDUNUZ MU? | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

BU CEVİZİ DUYDUNUZ MU?

TOKAT'TAN CEVİZ ATAĞI

2014-10-15
BU CEVİZİ DUYDUNUZ MU?

Hasat sonucu 6 ağaçtan 300 kilogram ceviz elde edildi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça'nın çalışmaları sonucu tescil edilen "Niksar-1" çeşidi cevizin hasadı yapıldı.

Akça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cevizle ilgili 30 yıldır araştırmalar yaptığını söyledi. Yaklaşık 15 yıl süren çalışmaları sonucunda yetiştirdikleri "Niksar-1" ceviz çeşidinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca geçen sene mart ayında tescil edildiğini anımsatan Akça, soğuğa dayanıklı olan bu çeşidin hasadını yaptıklarını belirterek, "Niksar'da deneme bahçemiz var. Bahçemizde 6 ağaç var, 300 kilogram ceviz elde ettik" diye konuştu.

Türkiye'de ilkbahar geç donları nedeniyle ceviz üretiminde ciddi anlamda kayıplar olduğunu belirten Akça, "İlkbahar donları, ceviz yetiştiriciliğimizi sınırlayan bir faktördü. Tokat yöresinde mart ve nisan aylarının başında don olayları görülüyor. Mevcut çeşitlerimiz yaprak açmış ve meyveleri üzerinde olduğu için bir don olursa bunlardan meyve alınmaz. Niksar-1 çeşidimiz ise geç yapraklanır, ilkbahar geç donlarına dayanıklı bir çeşit" dedi.

Türkiye genelinde 29-30 Mart'ta zirai don görüldüğünü hatırlatan Akça, şunları kaydetti:

"Don olayı, ülkemizde ceviz üretimini olumsuz etkiledi. İç cevizin kilosu 60 liraya kadar yükseldi. Ceviz ithalatımız artıyor. Peki neden? Çünkü ceviz yetiştiriciliğinde kullanılan milli çeşit listesinde yer alan çeşitlerimizin tamamı erken yapraklanan çeşitler. Ulusal ceviz çeşitlerimizin tamamı bu yıl don olayından zarar gördü. Don olayının ülke ekonomisine zararı yaklaşık 250 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Niksar-1 ceviz çeşidi dondan etkilenmeyen tek Türk ceviz çeşidi. Niksar-1 ceviz çeşidi, Kaliforniya ve Fransa'da geliştirilen çeşitlerle yarışabilen tek ulusal ceviz çeşidimiz."

Sayfa Başı